Ouderenzorg, het draait om mensen. Dat lijkt misschien een titel waar je niet direct warm van wordt. Toch is dit juist een boek dat wél raakt, omdat het laat zien hoeveel mensen zich elke dag met hart en ziel inzetten om de kwaliteit van zorg in de ouderenzorg te realiseren en te verbeteren.
In mijn mooie werk van de afgelopen 25 jaar heb ik gezien hoe er op veel verschillende niveaus, met grote betrokkenheid, intensief wordt samengewerkt aan goede ouderenzorg. Ook heb ik zelf direct bijgedragen aan deze verbeteringen: als beleidsmedewerker in een organisatie, als kennismanager en als coördinator binnen diverse programma’s. Deze ervaringen en lessen komen samen in dit boek over leren en veranderen in de ouderenzorg.
1. Beleidsniveau
‘Hoe krijgen we in en met de sector de gewenste veranderingen echt gerealiseerd?’
In verschillende achtereenvolgende kabinetten was zorg – en daarbinnen de ouderenzorg – een belangrijk speerpunt. Via een aantal grote ondersteunende programma’s is kennis ontwikkeld en zijn processen ingericht om de kwaliteit van zorg te verbeteren en inzichtelijker te maken. Deze landelijke programma’s, zoals Zorg voor Beter en Waardigheid en Trots, helpen de sector vooruit. Dat doen ze door het inzetten van coaches die organisaties ondersteunen bij het organiseren van de best mogelijke zorg voor ouderen en hun families.
2. Organisatieniveau
‘Wat voor jou werkt, werkt niet per se voor mij.’
De diversiteit van organisaties in de ouderenzorg is groot. Elke regio heeft eigen kenmerken, en de verschillen tussen grote steden en het platteland zijn aanzienlijk. Sommige organisaties beschikken over een stafbureau; andere organiseren alle veranderingen zelf, met een klein team. Door van elkaar te leren en ervaringen te delen, komen organisaties verder – ook als dat aanvankelijk niet zo lijkt.
3. Medewerkersniveau
‘Waarom moet er nu weer iets anders?’
Veel medewerkers in de ouderenzorg zijn sterk betrokken bij ‘hun’ ouderen. Ze laten hen niet in de steek en zorgen 24 uur per dag, elke dag van het jaar, voor continuïteit en kwaliteit. Met minder personeel wordt deze taak niet eenvoudiger. Tegelijkertijd verandert er veel in de zorg, en wordt er veel gevraagd van medewerkers – met name hun bereidheid om mee te bewegen. Kleinschalige woonvormen, meer professionele onderbouwing van de zorg, een bredere kijk op zorg en welzijn, en langer thuis blijven wonen: dit alles vraagt veel van hen.
4. Kennis over ouderenzorg
Wat weten we eigenlijk over ouderenzorg? En wat is belangrijk met het oog op de toekomst? Leren van het verleden en van praktijkervaringen is essentieel. In dit boek komen uiteenlopende perspectieven op goede ouderenzorg samen – vanuit beleid, organisatie, praktijk én wetenschap.
‘Het draait om mensen’ staat voor de bevlogenheid en inzet van iedereen met een warm hart voor ouderenzorg. Mensen op verschillende niveaus en met diverse achtergronden. Zij zetten zich dagelijks in en verdienen het om gezien te worden. Ouderenzorg, het draait om mensen helpt daarbij.
Over Jennie Mast
Jennie Mast is verpleegkundige en verpleegwetenschapper. Opleidingen hiernaast: V.O innovatie en management, en Bedrijfskunde. Zij werkte in verschillende projecten en programma's bijna vijfentwintig jaar bij Vilans, landelijk kenniscentrum voor de langdurende zorg. De verbinding tussen beleid, kennis en de praktijk van de zorg is haar expertise en haar passie.