MANAGEMENTBOEK MAGAZINE – juli 2025

Kaleidoscoop

Ethisch - maar effectief - beinvloeden, twee perspectieven op niet veranderen, de waarde van verhalen en van dialogen. Zomaar een greep uit de onderwerpen in het julinummer van Managementboek Magazine. Je vindt alle artikelen hieronder.

Themapagina
Samengesteld door Justin van Lopik
Aad Goudappel en Mirjam van der Linden
interview
Marketing
30 juni 2025
Hans van der Klis
7-9 minuten leestijd
In ‘101 beïnvloedingstechnieken’ leert Nicol Tadema ons alle denkbare technieken om klanten te verleiden. Het is een even ambitieuze als uitnodigende verzameling geworden, vol met verrassende ideeën. Met het boek hoopt ze mensen duidelijk te maken dat je door kleine en subtiele handelingen grote resultaten kunt boeken. ‘Ik zie dit boek eerder als een inspiratieboek dan als een leesboek.’

Perspectieven op veranderen

interview
Verandermanagement
16 juni 2025
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Het mantra disrupt yourself leidt niet alleen tot stress en onzekerheid, maar ook tot machteloosheid en het verlies van verbondenheid, schrijft bedrijfsadviseur Ashley Goodall in ‘Verandermanie’. Organisaties doen er volgens hem beter aan om hun werknemers te zien als mensen van vlees en bloed. ‘De lessen uit Wie heeft mijn kaas gepikt? zijn prietpraat.’
Interview
Persoonlijke effectiviteit
28 mei 2025
Jeroen Ansink
5-6 minuten leestijd
De sleutel tot zelfverbetering is het managen van verwachtingen, stelt Guardian-journalist Oliver Burkeman in ‘De 4 Weken Reset’. Met het afwerken van een to-dolist wordt het leven namelijk een constante strijd. ‘In plaats van te streven naar controle kun je jezelf ook een stukje met de stroom mee laten voeren.’
interview
Verandermanagement
25 juni 2025
Paul Groothengel
6-9 minuten leestijd
Hoe doe je de goede dingen als je gaat veranderen? En neem je er wel voldoende tijd voor? Met deze en andere filosofische vragen gaat Daniël Wolfs in ‘De Veranderfilosoof’ op zoek naar de kern van verandering. Waarbij het volgens hem niet gaat om wat je meemaakt maar om hoe je daar betekenis aan geeft. En dat je daarbij ook ruimte laat aan twijfel en onmacht.

Omgaan met de digitale wereld

recensie
Persoonlijke effectiviteit
2 juni 2025
Henk Jan Kamsteeg
3-4 minuten leestijd
De stortvloed aan boeken over AI maakt het lastig om door de bomen het bos te zien. In ‘Me, Myself & AI’ biedt gedragspsycholoog Sanne Cornelissen praktische handvatten en gedragsadvies voor wie slim en creatief met AI wil werken. Henk Jan Kamsteeg las haar boek.
recensie
Mens en maatschappij
27 maart 2025
Martin van Staveren
3-4 minuten leestijd
Wie kan het nog weerstaan, de verleiding van AI? Het gemak van uiterst toegankelijke programma’s als ChatGPT? De snelheid, de verrassende resultaten, de suggestie dat je met een vriendelijk, behulpzaam mens communiceert? AI betovert onze (werk)wereld. Dit terwijl talloze goede en boze AI-feeën over elkaar buitelen om de vele kansen en risico’s te benadrukken. Hoogste tijd voor een tegengeluid.
recensie
IT-management / ICT
12 juni 2025
Rudy Kor
3-4 minuten leestijd
De term AI Agent kan voor veel managers een reden zijn om dit boek meteen terzijde te leggen. Dat zou een gemiste kans zijn. Het gaat dan wel over een term uit de informatica, maar die slaat vooral op het alledaagse werk. AI Agents zijn intelligente digitale assistenten die professionals en managers veel werk uit handen gaan nemen.
preview
Algemeen management
2 juni 2025
Rijn Vogelaar
2-3 minuten leestijd
Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We werken online, vergaderen via schermen, communiceren in apps en zijn ondertussen altijd bereikbaar. Maar wat doet die continue digitale aanwezigheid met ons welzijn, met onze focus en met ons werkgeluk? Die vraag vormde het vertrekpunt voor ‘Digital Wellbeing@Work’. De auteurs: Rijn Vogelaar en Rita Zijlstra vertellen over hun boek.

Verhalen, gedrag en dialoog

Interview
Communicatie en media
4 juni 2025
Marianne ter Mors
4-6 minuten leestijd
Poef! Weg is die saaie vergadering. Voor je geestesoog verschijnt een hoofdpersoon. Een plek. Een moment in de tijd. Je voelt de euforie en denkt: dáár wil ik bij zijn. Het verhaal laat je niet meer los… In ‘Maak van verhalen je superkracht’ delen Jeanne Bakker en Ria van Dinteren hoe jij jouw toehoorders nét zo kunt raken. Met verhalen die blijven kleven.
interview
Algemeen management
23 juni 2025
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Complexe vraagstukken vereisen een nieuwe benadering, schrijven dialoogbegeleiders Jindra Kessener en Rens van Loon in ‘Dialoogrevolutie’. Ze beschrijven hoe organisaties via de dialoog vanuit alle relevante perspectieven en een gedeeld moreel kompas tot een besluit kunnen komen. ‘Polarisatie in het bedrijfsleven is makkelijker op te lossen dan in de politiek.’
Interview
Personeelsmanagement
28 april 2025
Hans van der Klis
6-9 minuten leestijd
Met ‘Balanceren op de grens’ schreef Cecile de Roos, directeur van het Hollands College en expert op het gebied van werkstress, een boek over de impact van stress op leiderschap. Ze pleit voor een open en respectvolle benadering, maar het moet ook niet doorslaan. ‘Ik vind dat wat we nu in Nederland op de werkvloer zien te veel wegheeft van een doorgeslagen familiecultuur.’

Recensies

recensie
Leiderschap
23 mei 2025
Liesbeth Tettero
3-4 minuten leestijd
Waarom mislukken zoveel startende ceo’s – en wat kun je doen om dat te voorkomen? In ‘Het venijn zit in de start’ laat Maaike van der Wal zien hoe cruciaal het eerste jaar is voor nieuw leiderschap, en hoe je valkuilen in de onderstroom kunt vermijden. In haar recensie licht Liesbeth Tettero het boek toe.
recensie
Strategisch management
4 juni 2025
Annemarie Smits
3-5 minuten leestijd
Met ‘Conscious Business’ laat Henrik Jan van Es zien dat winst maken prima samengaat met zorg voor de planeet. Het is niet óf winst óf duurzaamheid, er is een derde weg: mens, planeet & winst. Dit businessmodel is nog geen standaard. Van Es toont overtuigend aan dat het geen luxe is voor goede tijden, maar juist strategisch voordeel oplevert. Dus waarom wachten?
recensie
Algemeen management
21 mei 2025
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
In ‘De Cialdini-methode’ weet Luc Cipers op toegankelijke wijze de beroemde beïnvloedingsprincipes van dr. Robert Cialdini samen te vatten en te vertalen naar de praktijk. Cipers, verbonden aan het Cialdini Institute, biedt een handzaam boekje waarin zowel theorie als concrete toepassingen centraal staan.
Interview
Ondernemen
31 maart 2025
Kim Buitenhuis
9-13 minuten leestijd
Ondernemer en financieel groeicoach Marissa Bonants deelt in ‘Tel uit je winst’ interessante inzichten en tools voor een winstgevend bedrijf. Ze veegt in haar boek allerlei financiële vooroordelen van tafel en laat met inspirerende casussen zien dat financieel inzicht juist tot creatieve strategieën kan leiden.

En MEER

preview
Organisatiekunde
9 juni 2025
Leike van Oss
2-3 minuten leestijd
Veel organisaties zitten vast in een logica die ze niet meer helpt. Leike van Oss en Jaap van 't Hek duiken in ‘Wederopbouw’ dieper in de fundamenten van organiseren en pleiten voor adaptieve, vitale organisaties. In hun preview leggen ze uit hoe dat werkt.
column
Algemeen management
24 juni 2025
Kim Jansen
2-3 minuten leestijd
Je hoeft als oudere generatie echt geen hoody te dragen, ‘cringe’ of ‘slay’ te roepen in vergaderingen of botox te overwegen om nog serieus genomen te worden. Die geforceerde aanpassing doet meer kwaad dan goed. Het leidt tot eenheidsworst, niet tot het benutten van generatiediversiteit.
podcast
Organisatiekunde
15 mei 2025
Maarten Gehem
1-2 minuten leestijd
Waarom lukt het ons zo slecht om verder te kijken dan de volgende verkiezing? In zijn boek 'Langetermijndenken in beleid', dat hij samen met Arjen Gielen schreef, pleit Maarten Gehem voor meer ruimte voor toekomstgericht beleid – juist in een wereld die vooral draait om kortetermijnresultaten.
recensie
recensie
13 juni 2025
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
Juffrouw Amalia, een brave en nog steeds gelovige schooljuf, praat regelmatig met Jezus aan het kruis. Maar ze zijn het steeds minder vaak eens, nu Amalia zich ontfermd heeft over Eliza en haar broertje Krekel.
achtergrond
Psychologie
10 juni 2025
Bertrand Weegenaar
3-4 minuten leestijd
Bertrand Weegenaar onderzoekt hoe je een betekenisvol en duurzaam leven vormgeeft. Geïnspireerd door onder meer Designing Your Life en Deep Life Design ontdekt hij dat een leven ontwerpen vraagt om actie, reflectie en creativiteit. Hij vertelt hoe hij zijn ‘duurzaamheidsavontuur’ naar de praktijk bracht.
column
Verandermanagement
1 juli 2025
Justin van Lopik
1-2 minuten leestijd
‘Ik heb zelden zo’n deprimerend en neerbuigend boek gelezen’, zegt Ashley Goodall in het julinummer van Managementboek Magazine. Hij heeft het over de managementklassieker ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden